U některých služeb je možné si vybrat i variantu Dárkového poukazu. Pokud služba tuto možnost neposkytuje, můžete si o poukaz napsat.

SPF faktor a jak funguje

SPF faktor a jak funguje 🌞

Používání SPF faktoru je v dnešní době nezbytné. Normy EU například nařizují, že denní krémy, pleťové podklady a rtěnky musí obsahovat SPF alespoň 8. Některé kosmetické značky přidávají UV faktor i do hydratačních sér, což je velkým pozitivem.

Možná se ptáte, proč je SPF důležitý i v sérech.

👉 Odpověď spočívá v anatomii kůže. Zjednodušeně řečeno, kůže má tři základní vrstvy: pokožku, škáru a podkoží. Každá z těchto vrstev se dále dělí.

Klíčové jsou pigmentové buňky, které se nacházejí na hranici mezi pokožkou a škárou. Normální krém se však k těmto buňkám nedostane.

Pigmentové buňky dodávají pokožce barvu a chrání tělo před škodlivými UV paprsky. UV záření může pronikat i skrze mraky, což znamená, že ochrana pleti je nezbytná i v oblačných dnech a během zimy. Sérum, díky svým peptidům, proniká do škáry a postupně uvolňuje živiny a UV ochranu, která se obaluje kolem pigmentových buněk a chrání je.

Vtip je v tom, že UV faktor se na buňkách vrství. Pokud začneme v zimě, kdy je UV faktor v krémech a pleťovém podkladu méně intenzivní, vytvoříme během času vrstvu ochrany, která se na pigmentových buňkách nahromadí. Tímto způsobem můžeme mít v létě solidní ochranu.

Jak vlastně SPF faktor funguje? Víte, co znamená to číslo? Proč je někde SPF 8 a jinde SPF 50?

SPF (Sun Protection Factor) udává dobu, po kterou můžete být vystaveni slunečnímu záření, než se začne kůže spalovat. Je to násobek délky času, který byste bez ochrany potřebovali k tomu, abyste se spálili.

Příklad:

  • SPF 8: Pokud by se vaše kůže začala spalovat po 10 minutách bez ochrany, SPF 8 umožní zůstat na slunci přibližně 80 minut, než se spálíte. Pro běžný den, kdy jdete z domu do práce, vám postačí denní krém a pleťový podklad s tímto SPF. Na cestu zpět si můžete aplikovat krém s SPF 8 znovu.
  • SPF 50: Tento faktor prodlužuje dobu, po kterou můžete být na slunci, než se spálíte, na přibližně 500 minut (8 hodin). Tento krém je ideální pro delší pobyt na slunci, například při opalování na pláži, a je důležité ho pravidelně obnovovat, zejména po koupání.


Není tedy nutné na sebe patlat krémy s UV faktorem, když jdeme jen na běžnou obchůzku městem nebo do práce. Jak jsem psala normy EU nám zrovna v tomto směru pomáhají.
Navíc UV ochrana v krémech je chemická. Přírodní formu vědci ještě nenašli, i když to někteří výrobci tvrdí.
Proč asi na sebe 🐘 v Africe nanáší vrstvu bahna? Je to jeho přirozená ochrana jak před dotěrnými hmyzáky, tak před slunečními paprsky. Umíte si představit, že bychom chodili po ulici obalené bahnem? 😃 Já tedy ne. Max. někde na soukromé pláži.

Zpět do obchodu